Jak často se ve vašem jídelníčku objevuje hlávkový salát? Pokud patří mezi vaši oblíbenou zeleninu, je to dobře. V opačném případě je na místě připomenout, že čerstvý šťavnatý salát je bohatý na vitaminy a minerální látky, zejména na

vitaminy A, B a C, má rekordně vysoký obsah kyseliny listové a železa. Díky hořčíku dodá tělu energii, zbaví ho únavy, povzbudí koncentraci. Poctivou porci hlávkového salátu ocení lidé, kteří mají potíže s usínáním, neklidným spánkem. Co nejčastěji by si ho měli servírovat na talíř lidé s poruchami trávení, oslabenou činností jater, ti, kdo trpí žaludečními vředy. Hlávkový salát v jakékoliv úpravě je uznávanou prevencí kardiovaskulárních onemocnění, podporuje pevnost srdečního svalu, napomáhá snižovat cholesterol i vysoký krevní tlak. Je také neodmyslitelnou potravinou při redukční dietě. Vláknina se postará o rychlejší pohyby střev, zabraňuje zácpě, vysoký obsah vody v salátu má močopudné účinky, pročišťuje vylučovací orgány. Není bez zajímavosti, že zlepšuje celkovou pohodu, postará se o lepší zvládání stresu, pozitivně ovlivňuje nervový systém.

V některých receptech lidové medicíny najdeme doporučení k užívání odvaru z listů hlávkového salátu při bronchitidě, cukrovce, zabírat má i na zácpu, bolestivou menstruaci. K jeho přípravě potřebujeme osmdesát gramů listů na litr vody, vaříme půl hodiny. Zkušené bylinářky doporučují menší sklenici odvaru popíjet třikrát denně.

(pru)

RADA SPIRITU

Jedním z méně známých domácích prostředků k ošetření aknózní pleti je odvar z hlávkového salátu. Dobře poslouží po večerní hygieně k jejímu omývání a čištění.

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1949543
DnesDnes65
VčeraVčera831
Tento týdenTento týden896
Tento měsícTento měsíc19198

Partnerské weby