Salát z pampelišek

Potřebujeme: 125 g malých brambor, 250 g listů z mladých pampelišek, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, ocet.

Postup: Brambory uvaříme ve slupce a po zchladnutí oloupeme. Nakrájíme je na kostky. Listy mladé

pampelišky omyjeme, nakrájíme na plátky. Brambory a pampelišku dáme do salátové misky. Připravíme si zálivku z octa, soli, utřeného česneku a pepře. Můžeme přidat i trochu oleje. Zálivkou zalijeme salát a ihned podáváme.

Na mexický způsob

Potřebujeme: 4 pomeranče, 1 velkou cibuli, 2 lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 lžičku cukru, 1 lžičku soli, ½ lžičky mletých pálivých chilli papriček, trochu mleté sladké papriky.

Postup: Pomeranče oloupáme a dílky zbavíme tenkých slupek, pak je nakrájíme na plátky a spolu s cibulí nakrájenou na tenké plátky upravíme do mísy. Zvlášť rozšleháme olej, ocet, cukr, sůl a mleté chilli a přelijeme přes salát. Podle chuti posypeme sladkou červenou paprikou, můžeme ozdobit listy hlávkového salátu.

Pórková pochoutka

Potřebujeme: 2 velké pórky, 1 zelenou papriku, 2 rajčata, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíci francouzské hořčice, 2 lžíce vinného octa.

Postup: Pórek nakrájíme na tenké proužky. Rajčata a papriky na malé kostičky. Z octa, oleje, soli, utřeného česneku a hořčice si připravíme zálivku. Podle chuti můžeme přidat pepř. Zeleninu smícháme a zalijeme zálivkou. Před podáváním necháme alespoň půl hodiny odležet.

Arabský salát

Potřebujeme: 4 rajčata, 1 hlávkový salát, 1 salátovou okurku, 2 zelené papriky, 1 citron, sůl, 2 lžíce oleje, 2 snítky petrželky.

Postup: Rajčata a okurku nakrájíme na kostky, papriky na čtverečky. Smícháme s jednotlivými listy salátu. Citron oloupeme a nakrájíme rovněž na drobné kostičky. Smícháme s ostatní zeleninou. Osolíme, přidáme olej, ozdobíme rozsekanou petrželkou. V chladničce necháme před podáváním vychladnout.

Čínský se žampiony

Potřebujeme: ½ salátové okurky, 4 nakládané žampiony, 1 sterilovanou kapii, 2 lžíce oleje, ½ lžičky cukru, 1 lžíci octa, sůl, kuličku jalovce.

Postup: Salátovou okurku dobře omyjeme, ale neloupeme. Nakrájíme ji na drobné kostičky stejně jako žampiony, kapii na tenké proužky. Zeleninu smícháme a zalijeme připravenou zálivkou. Jalovec dáme do salátu vcelku pro zlepšení chuti.

(ruch)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2201029
DnesDnes100
VčeraVčera603
Tento týdenTento týden703
Tento měsícTento měsíc10779

Partnerské weby