V asijských zemích je sója důležitou složkou stravy. Někdy bývá sója díky obsahu cenných látek nazývána rostlinným masem. Sója má téměř stejně vysoký obsah železa jako játra a značné množství dobře využitelného vápníku důležitého pro naše kosti. Z vitaminů vyniká zejména obsah vitaminů skupiny B, vitaminu E a A. Pro nízký obsah využitelných uhlovodanů je sója doporučována i nemocn ým cukrovkou. Bylo také zjištěno, že nepříjemné zdravotní problémy provázející klimakterium žen by se daly snížit přidáním sóji do stravy. Obsažené rostlinné hormony fytoestrogeny mají podobné vlastnosti jako ženské pohlavní hormony estrogeny a dokáží poskytovat náhradu za vlastní estrogeny, čímž zmírňují nepříjemné příznaky přechodu.

Ženy, jejichž strava je bohatá na sóju a sójové výrobky, prožívají přechod mnohem lépe. Příjem rostlinných hormonů snižuje i riziko odvápnění kostí, tedy osteoporózu a působí preventivně proti rakovině. V této souvislosti je zajímavé, že Japonky umírají na rakovinu prsu čtyřikrát méně než Evropanky a Američanky. Také jejich nádory obvykle rostou pomaleji. Jediným výrazným rozdílem je pravděpodobně zvýšená konzumace sóji a sójových produktů u Japonek. Obsažené látky působí i preventivně u nádorů mužských pohlavních orgánů.
(jam)
 

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1896615
DnesDnes335
VčeraVčera632
Tento týdenTento týden3537
Tento měsícTento měsíc15043

Partnerské weby