Jestliže někdo trpí chudokrevností z nedostatku železa, znamená to, že jeho tělo není schopno vytvářet dostatek hemoglobinu. Pokud by totiž v molekule hemoglobinu čtyři nezbytné atomy železa chyběly, ostatních 10 000 atomů molekuly by nemělo
význam. Proto je důležité přijímat dostatek železa prostřednictvím zdravé stravy. Některé potraviny, které jsou jeho dobrým zdrojem, si můžeme připomenout. Tak například v jedné lžíci třtinové melasy nalezneme až 5 mg železa, což je v porovnání s ostatními potravinami skutečně velké množství. Půl hrnku přírodního tofu obsahuje 4 mg, 100 gramů hovězí plece 3,8 mg, půl hrnku čočky 3,3 mg, stejné množství červených fazolí 2,6 mg, čtvrt hrnku pšeničných klíčků má 2,6 mg, ve 100 gramech tmavého krůtího masa nalezneme 2,4 mg, v jedné střední brokolici 2,1 mg, v půl hrnku rozinek 1,6 mg, ovšem v čerstvém špenátu pouze 0,8 mg. Na pravdě se tedy nezakládá nějaké dříve zakořeněné dogma, že nedostatek železa v organismu nám nejlépe dokáže nahradit špenát. Kromě konzumace potravin bohatých na železo je při chudokrevnosti třeba mít dostatek vhodného pohybu, nekouřit a vyhýbat se i pasivnímu kouření.
(vel)