Chudokrevnost neboli anémie je chorobný stav, při němž je snížen celkový počet červených krvinek. Nejběžnější příčinou chudokrevnosti je nedostatek železa, ale i dalších látek, které se významně podílejí na tvorbě krve - vitaminu
B 12, kyseliny listové a bílkovin. Mírná chudokrevnost se projevuje únavou, sníženou výkonností a celkovou slabostí, těžší formu provází bledost, zvýšená tepová frekvence, bušení srdce, hučení v uších, závratě, dušnost a bolesti v dolních končetinách. Ke skupinám nejvíce ohroženým chudokrevností z nedostatku železa patří vegetariáni, malé děti, osoby se zvýšenou krevní ztrátou, ale také senioři vlivem jednotvárného jídelníčku, který neobsahuje všechny potřebné živiny a cenné látky. Některé další formy chudokrevnosti se mohou vyskytovat u těhotných a kojících žen, alkoholiků a kuřáků. Chudokrevnost může postihnout i nemocné rakovinou, revmatoidní artritidou či jinými chorobami.
Chudokrevnost vyžaduje zvýšenou péči o to, co jíme. Příliš jednostranná, nedostatečná a málo pestrá strava složená především z pečiva z bílé mouky, cukru, sladkostí a mléčných výrobků neobsahuje téměř žádné železo, což zvyšuje riziko vzniku chudokrevnosti. Špenát, reveň, fazole, čokoláda, mandle, většina ořechů, kakao a čaj obsahují kyselinu šťavelovou, která mění železo v nerozpustnou formu a zabraňuje jeho vstřebávání. Vstřebatelnost železa je snížena i přítomností fytátů z obilnin a sójových produktů. Tanin v černém čaji a kofein v kávě či cole brání vstřebávání železa, nezbytné je výrazně omezit i alkohol. Pokud je chudokrevnost způsobena nedostatkem železa, je třeba vzít na vědomí, že tělo vstřebá nejvíce železa do dvou hodin po procitnutí. Vstřebávání v odpoledních a večerních hodinách je prakticky nulové.
(jam)