3951tradicePrvní vánoční stromeček roku 1812 v Praze a asi i v tehdejším Česku vůbec postavil a ozdobil režisér pražského Stavovského divadla pan Leibich z Bavorska. Ozdobený stromeček s lojovými svíčkami se stal běžným jevem až někdy od poloviny 19. století. Jako ozdoby

sloužily ovoce, ořechy a voskové, dřevěné, papírové nebo kovové ozdoby, karamelky, perník, čokoláda nebo marcipán, ale i sněhové pečivo. Na přelomu 20. století se už používaly ozdoby ze skla a skleněného vlákna.

Pochoutky štědrovečerní tabule

Dlouho byly zřejmě nejoblíbenějšími cukrovinkami karamelky. Na štědrovečerním stole se pak od druhé poloviny 19. století objevovaly na stole šlechty a bohatých měšťanů běžné druhy vánočního cukroví. Součástí Vánoc se staly jablkový závin a vánočka – symboly božího děťátka v povijanu. Řepného cukru bylo málo a třtinový se musel nákladně dovážet. V běžných domácnostech bylo ovoce slazené levnějším medem. Pochoutky bývaly ve tvaru hraček. Mezi jedlé ozdoby patřily pletené vrkoče věncového tvaru z kynutého těsta, do nichž byly napíchány křížaly na špejlích. Nesly symboliku Slunce a jeho paprsků jako věčného života. Ve městech si lidé o Vánocích pochutnávali na medovém vánočním cukroví, na venkově bylo možné si pochutnat na škvarkovém cukroví. Nejedlými ozdobami bylo Vizovické pečivo. Mezi oblíbená vánoční jídla patřily lívance, kuba a švestkové knedlíky. Zmiňováno je i podávání čočky nebo hrachu, což bylo dáno od středověku obvyklou pověrou, že pojídání čočky o Vánocích má vliv na bohatství. Každé zrnko hrachu nebo čočky symbolizovalo peníz. A čím víc čočky a hrachu, tím víc peněz bylo. „Muzika“ ze sušeného ovoce se podávala jako zákusek. Na konci 17. století ovládl vánoční tabuli v české kotlině kapr coby symbol Ježíše Krista. V českých zemích se uchytil způsob přípravy, který se sem dostal z dob Rakouska-Uherska a jenž známe dodnes.

Slavnostní výzdoba domácností

Dům musel být uklizený a slavnostně vyzdobený. Na ozdobu bylo používáno hlavně chvojí, které doplňovaly klasy a makovice, slaměné ozdoby, sušené ovoce, ořechy, bukvice, sušené houby, perníky. Velmi důležité bylo jmelí, hojně se věšelo u stropních svítidel. Polibek pod jmelím na Štědrý večer měl zajistit lásku a zdraví a ochránit obydlí před nečistými silami pekla. Velmi se také rozšířila (především na venkově) výroba domácích betlémů a jesliček.

Jiřina Dítětová

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2860392
DnesDnes120
VčeraVčera968
Tento týdenTento týden4355
Tento měsícTento měsíc21317

Partnerské weby

apartman banner

Zdraviapuvab

 
Save
Cookies user prefences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
DoubleClick/Google Marketing
Accept
Decline
ID5
Accept
Decline
Unknown
Unknown
Accept
Decline