2546pampeliskova 3Nová kuchařka „kytkožroutky“ Jany Vlkové je kulinární monografií o jedné rostlině a jejím uplatnění v kuchyni, nabízí však recepty pro celé menu - od polévky a salátu přes hlavní jídlo a dezert, včetně receptů na konzervování slané i sladké. A jak

vznikla? „Nápad na další dílo přišel jen tak mezi řečí: ,Moje maminka by si koupila knížku o kytkách, které už zná,‘ řekla mi jedna kamarádka. A už to bylo, přesně jak říkával velký spisovatel Charles Bukowski – ty nápady leží na ulici, stačí je zvednout,“ vysvětluje Jana Vlková.2546pampeliskova 1

A bylo jasné, že květinou, která si zaslouží svou vlastní knížku, se stane pampeliška. Má spoustu kulinárních výhod a nikdo si ji s ničím nesplete. Patří mezi nejkrásnější jarní byliny, nejopěvovanější květiny, nejvíce používaný symbol jara i nejčastěji skloňovanou hrdinku v různých pohádkách.

Knížka Pampelišky k jídlu, která vyjde v závěru roku, přináší 20 receptů, v nichž se uplatní skoro všechny části rostliny, a to v nejrůznějších úpravách. Hlavní část tvoří jídla z teplé slané kuchyně, pak samozřejmě nápady na saláty, ale najdete v ní i „konzervované“ pampelišky na slano i na sladko.

„Čtenáři se dozví, jak vypadá přesný botanický popis, jaké látky rostlina obsahuje, že latinský název pochází možná z arabštiny nebo v jakých téměř zlidovělých říkankách se opěvuje její pomíjivá krása,“ dodává autorka.

A co se dá z pampelišek jíst? Kořeny, listy, poupata, květy. Sezóna pampelišek začíná v první polovině dubna a trvá přibližně tři týdny na jedné lokalitě. Oproti Praze je například Šumava posunuta zhruba o tři týdny.

(luv)

Více se můžete dozvědět na: www.kytkykjidlu.cz nebo Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2375626
DnesDnes380
VčeraVčera902
Tento týdenTento týden4876
Tento měsícTento měsíc3055

Partnerské weby

apartman banner