Paní Renatu V. zajímá: „Asi před třemi lety jsem někde četla nebo slyšela o návodu na léčebnou polévku. Vařilo se z nachystaných hromádek zeleniny, byly rozdělené podle barev. Lze zjistit, o co šlo, získat recept?“
Mohlo jít zřejmě o recept Johanny Paunggerové a Thomase Poppea. Jsou to autoři knih, jež propagují návrat k přírodě, využití jejích zákonitostí a lunárního cyklu v našem současném běžném životě. V jedné ze svých publikací uvádějí i prastarý recept na barevnou (duhovou) posilňující polévku. Prý ji lze konzumovat léčebně i jako skvělý preventivní prostředek.
Co budete potřebovat?
Hrnec s dobře přiléhavou poklicí, dřevěnou vařečku na míchání, zeleninu, koření a bylinky pěti barev (černá/modrá, zelená, červená, žlutá a bílá).
Postup
Z různých druhů zeleniny, koření a bylin si nachystáte pět hromádek roztříděných podle barev. Zelenina se musí očistit, ale slupka se NEODSTRAŇUJE (ani u cibule)! Přísady v každé hromádce se pokrájejí a hrnec se naplní do dvou třetin studenou vodou a postaví na sporák (intenzita výkonu plynu či elektrické energie pod hrncem se nastaví na třetinu maxima). Voda se zamíchá dřevěnou vařečkou ve směru hodinových ručiček (tím se polévce dodává energie) minimálně sedmkrát, hospodyně se u toho kdysi modlily Otčenáš. Poté se hrnec plní zeleninou, bylinkami a kořením, přičemž se dodržuje pořadí barev: modrá/černá, zelená, červená, žlutá, bílá atd.
Nejprve se vloží do hrnce zelenina z první barevné hromádky - začíná se barvou, která vás přitahuje, cit vám říká, že ji potřebujete nejvíc. Pak už dodržujete pořadí barev. Po první barvě obsah hrnce znovu minimálně sedmkrát zamícháte po směru hodinových ručiček, přidáte díl z další hromádky, opět zamícháte a tak pokračujete stále dál, dokud vám zbývá nějaká zelenina. Čím vícekrát se barevný koloběh opakuje, tím blahodárnější polévka bude. Je vhodné skončit tou samou barvou, kterou se začínalo. Než se vhodí do hrnce poslední kousky zeleniny, obvykle voda už vře. Hrnec se přiklopí pokličkou a polévka se nechá vařit nejméně tři hodiny. S každou hodinou varu stoupá její léčivá síla. V případě těžkých onemocnění se vaří polévka na plotně sedm hodin. Po dovaření se obsah hrnce propasíruje přes sítko a nechá do druhého dne chladnout (případně lze vypít trochu hned). Talíř (miska) polévky se pak konzumuje každý den. Ohříváte jen takové množství, jaké potřebujete.
Příklady přísad
Černá/modrá hromádka bývá nejmenší (obvykle se používají jen kuličky - zrnka černého pepře), bílá a zelená hromádka bývají největší, ale to není podstatné.
Černá/modrá – pepř
Zelená – libeček, petržel (čerstvé či sušené), celerová nať…
Červená – červené čínské datle, kuličky červeného pepře, červená cibule, červená paprika…
Žlutá – mrkev a žlutá řepa, žlutá paprika…
Bílá – celer, cibule či pórek, sůl, květák…
Zde uvádíme jen několik příkladů, vaší fantazii ani chuti se však meze nekladou.
(rid)

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2451612
DnesDnes89
VčeraVčera620
Tento týdenTento týden3643
Tento měsícTento měsíc2558

Partnerské weby

apartman banner