Jogurt je odjakživa považován za potravinu, která posiluje zdraví, může vést k dlouhověkosti. Je stravitelnější než mléko, významným zdrojem vápníku, vitaminů skupiny B. Velký význam pro organismus mají především živé jogurtové kultury. Například produkují v trávicím systému chemické látky, které brání ve střevech bujení škodlivých bakterií a kvasinek způsobujících střevní infekce. Kelímek jogurtu s živými kulturami posiluje imunitní systém, chrání před vznikem některých druhů nádorů. Podle celé řady vědeckých studií jogurt nepochybně zlepšuje trávení, působí preventivně na tvorbu žaludečních vředů, výrazně snižuje hladinu škodlivého cholesterolu.
Bez zajímavosti není poslední studie amerických vědců, podle níž lidé, kteří mají nedostatek zdravých střevních bakterií, více trpí úzkostmi, depresemi a dalšími mentálními poruchami. Střevní mikroflóra ovlivňuje činnost mozku mnoha látkami, jež vylučuje a které se dostávají do krve. Podle odborníků z americké společnosti Great Palins Laboratory může mnoha osobám s nějakými poruchami psychiky pomoci zlepšení stravy a zvýšení kvality střevní mikroflóry.
(map)

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2453965
DnesDnes661
VčeraVčera620
Tento týdenTento týden1872
Tento měsícTento měsíc4911

Partnerské weby

apartman banner