Letošní léto přineslo slunce až moc. Snad ještě někomu zbyly v zahradách slunečnice. Rády a oddaně se za ním otáčejí. Jen tak se nenechají spálit.
Obrovské květiny jsou trvanlivé a odolné. Jsou to nejspíš jedny z mála, na nichž si ještě letos pochutnáme. Snad vám přežily vedra na pečlivě zalévaném záhonku. Slunečnice jsou jednoleté byliny, které se každý rok vysévají znovu. Pokud se podaří mladé semenáčky ubránit před slimáky, rostou radostně a rychle. Pochopitelně vyžadují osluněné stanoviště a dobrou zálivku, aby vyrostly do plné krásy. Vzrostlé byliny jsou vysoké i přes dva metry a jejich stonek je tak tuhý, že na něj často nestačí obyčejné zahradnické nůžky.

Do Evropy dorazily lodí
Slunečnice dorazily do Evropy na lodi Francisca Pizzara. Přivezl je jako dar králi Filipovi II. Objevil je ovšem jeho bratr Hernando. Inkové slunečnice používali jako rituální posvátné rostliny. Bylo to nejen proto, že jim sloužily na válečných taženích jako dobrá příruční zásobárna, ale též pro ten magický tvar květu. Semena jsou uspořádána do tří spirál ve směru hodinových ručiček a naopak. Slunečnice byla považována za královskou květinu, za symbol síly a nadřazenosti, a tak s ní mohli být zobrazováni pouze vynikající válečníci. Inkové také dokázali z tuhého stonku a z listů získávat vlákna.

Široké využití v kuchyni
Vynikající semena používají v kuchyni skoro všichni. Milují je pekaři, hospodyňky i zastánci alternativní výživy. Slunečnicový olej tvoří přibližně polovinu objemu semene. Je bez chuti, s minimálním obsahem cholesterolu, a je hodnocen jako jeden z nejlepších potravinářských olejů. Obojí se dá s úspěchem použít jako přísada pro kouzlení s nerozvitými poupaty. Na jídlo se hodí co nejméně šlechtěné slunečnice, které se naopak co nejvíce podobají svým planě rostoucím sestrám z Nového světa.
Jedná se o variety, které tvoří na jedné rostlině více květů. Ty by měly být jednoduché, tedy nikoli neplnokvěté. Na poupátka můžete vyzkoušet nejrůznější recepty, v nichž se vyskytují fazolky nebo artyčoky. Stačí je lehce povařit v osolené vodě a pak je podusit na másle nebo slunečnicovém oleji, přidávat je k rýži nebo těstovinám, zapékat je s bramborem a bešamelem. Mohou se také povařit ve vodě okyselené, a pak je za studena přidávat do různých zeleninových salátů. Vždycky uvítají společnost loupaných a třeba pražených semínek.
Před servírováním můžeme přidat také žluté jazykovité květy. Jsou krásné a nesou v sobě stopy typické slunečnicové chuti.
Slunečnice roční mají též dobře známou příbuznou. Je to slunečnice topinambur.
Jana Vlková
www.kytkykjidlu.cz

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2456263
DnesDnes125
VčeraVčera717
Tento týdenTento týden4170
Tento měsícTento měsíc7209

Partnerské weby

apartman banner