Máte rádi švestky? Možná nevíte, že v tomhle šťavnatém letním ovoci se ukrývá velké množství antioxidantů a betakarotenu, které jsou prospěšné pro tělo. Lidová medicína považuje švestky za všeobecně posilující prostředek. Doporučuje je jíst při ateroskleróze, onemocnění ledvin a jater, tlumí stres a napětí. Nenasycené mastné kyseliny obsažené ve švestkách posilují imunitní systém a činnost srdce. Vitaminy skupiny B stimulují látkovou výměnu, rychle obnovují energii, vitamin C chrání organismus před infekčními chorobami. Při zácpě je ale lepší konzumovat sušené plody než čerstvé, neboť mají vyšší obsah pektinu. Vitamin K příznivě ovlivňuje krevní tlak. Ať už dáme přednost těmto chutným plodům v podobě ovocných salátů, nebo jako náplně do vepřových rolád či při pečení drůbeže, ovocným knedlíkům, je dobré vědět, že chrání tělo před různými typy rakoviny, zpomalují stárnutí buněk, regulují trávicí systém. Spojení vápníku a fosforu velmi dobře působí na kosti. Je to vhodné ovoce také pro ty, kdo se snaží regulovat svoji hmotnost. Sto gramů švestek obsahuje asi padesát čtyři kalorie, člověk se cítí déle sytý, proto by se měly zařazovat do dietní stravy. Při hubnutí je ideální zařazovat ovoce v dopoledních hodinách. Tělo má pak dostatek času přijaté sacharidy zpracovat a neukládat je ve formě tuků.
(es)
RADA SPIRITU
Čerstvé švestky vydrží až tři dny v ledničce. Vypeckované se dobře zamražují.

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2455410
DnesDnes648
VčeraVčera796
Tento týdenTento týden3317
Tento měsícTento měsíc6356

Partnerské weby

apartman banner