Potravinami se může přenášet velký počet chorob. Až devadesát procent všech případů nákazy potravinami je způsobeno pravděpodobně asi dvaceti druhy mikroorganismů. Jak se tyto nebezpečné organismy dostávají do těla? Jídlo připravují infikovaní nebo nemocní lidé, na vině může být nevyhovující skladování, nedostate čně uvařené nebo prohřáté jídlo. Jak se případné nákaze bránit?
*Důležité je důkladné povaření potravin, protože většina bakterií, virů a parazitů je vařením zničena. Nekonzumujte drůbež, která je uvnitř ještě růžová, ani vajíčka s polosyrovým žloutkem nebo ryby, jejichž maso je ještě sklovité a jednotlivé plátky nelze od sebe oddělit vidličkou.
*Důležitá je hygiena. Před přípravou jídla si myjte řádně ruce mýdlem a horkou vodou. Hygienu dodržujeme vždy po příchodu z toalety, při dotyku se zvířetem, po vysmrkání. Po skončení přípravy jídla umyjte všechno kuchyňské nádobí horkou vodou a saponátem. Desku na porcování masa umyjte octem a nechte řádně vysušit.
*Uchovávejte potraviny odděleně. Čerstvé maso, včetně drůbeže i mořských živočichů, je třeba skladovat vždy samostatně. Šťáva z těchto potravin nesmí v žádném případě vytékat či kapat na další potraviny, a to ani na jiné syrové maso. Nedávejte uvařené potraviny do nádob, v nichž bylo uloženo syrové maso.
*Možnému růstu bakterií může zabránit správné uskladnění surovin v ledničce. Teplota by v ní měla být alespoň čtyři stupně Celsia, v mrazničce - 17 stupňů Celsia. Potraviny podléhající zkáze by měly být uskladněna do dvou hodin. Jídlo připravené ke konzumaci zakryjte pokličkou, aby se k němu nemohly dostat mouchy nebo jiný hmyz.
(eva)

DODATEK
Jestliže máte o čerstvosti a nezávadnosti potravin jakékoli pochybnosti, raději je vyhoďte. Raději jídlem plýtvat, než ohrozit své zdraví.

 

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2451667
DnesDnes144
VčeraVčera620
Tento týdenTento týden3698
Tento měsícTento měsíc2613

Partnerské weby

apartman banner