Nepříjemný průjem se často dostavuje při změně klimatu, zvláště pak při cestách do oblastí subtropických a tropických krajin. Často se nejprve ohlašuje náhle vzniklými křečemi v břiše, nevolností až zvracením, celkovou
malátností až slabostí. V šedesáti procentech případů bývá hlavní příčinou bakterie nazývaná Escherichia coli, kdy se touto bakterií nejčastěji nakazíme po požití nakažené potraviny nebo vody.
Průjem se často rychle dostaví v oblasti Středního východu, v afrických zemích, v Asii i jinde. Obvykle se tyto mikroorganismy do našeho těla dostanou konzumací čerstvé nevařené zeleniny či neomytého ovoce, ze špatně skladovaného masa, po požití syrových potravin z moře. V rizikových oblastech se v hotelích vyhýbáme přidávání kostek ledu do nápojů, nepasterizovaným mléčným produktům včetně zmrzliny a různým nápojům a potravinám, které bychom mohli i levně zakoupit od pouličních prodavačů. Pokud chceme pít místní vodu, pak se vyplatí tuto vodu vždy alespoň převařit po dobu nejméně pět minut.
Z léčivých rostlin velmi blahodárně při průjmech působí olše, zejména její šištičky, které si můžeme nasbírat i v zimním období. Léčivá je též kůra i listy z této byliny.
(mik)