Ne vždy si pacienti uvědomují, že bolesti hlavy a migrénu mohou vyvolat také potraviny. Někteří lidé nejsou citliví pouze na jeden druh, nýbrž často reagují na více různých potravin. Je vhodné vyhýbat se potravinám obsahujícím glutamát sodný (glutasol), který je v konzervovaných či jinak zpracovaných potravinách a používá se zejména v číns ké kuchyni. Nebezpečné mohou být sloučeniny síry, které jsou v sušeném ovoci, tyraminy (v červeném víně, zrajících a plísňových sýrech a pivu), ale také cukr, aspartam, sladkosti, zmrzlina, ořechy, čokoláda a káva.

Rizikový je i dusičnan sodný, který je v uzeninách a uzeném mase. Trpíte-li migrénou, zkuste ze svého jídelníčku vynechat i nakládanou zeleninu, cibuli, kapustu, rajčata, hroznové víno, fíky, sójové boby, sójovou a worcesterskou omáčku, salátové dresinky, pivo, kyselou smetanu, čerstvé kynuté pečivo, banány a citrusové plody.

Také zpravidla platí, že čím více je potravina konzervovaná či zpracovaná, tím větší je pravděpodobnost, že vyvolá migrénu. V případě prokázané potravinové alergie by mělo být kravské mléko nahrazeno zakysanými mléčnými produkty nebo sójovým mlékem.
(žuk)
 

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2455458
DnesDnes37
VčeraVčera659
Tento týdenTento týden3365
Tento měsícTento měsíc6404

Partnerské weby

apartman banner