Znáte 1Tuřín je u nás poněkud pozapomenutým druhem zeleniny. Má však dlouhou historii, neboť ho pěstovaly již starověké národy ve Středomoří. Občas je zaměňován s vodnicí, však se mu také říkávalo žlutá vodnice. Má podobně kulatý tvar, ovšem zatímco vodnice je na

povrchu bílá a má bílou i svou nasládlou dužinu s lehce pepřovou chutí, tuřín je na povrchu spíše nazelenalý s fialovým okrajem a jeho dřeň je zbarvena žlutooranžově. Pepřový nádech chuti mu chybí, je zkrátka nevýrazný, možná až mdlý. Každopádně na pěstování je nenáročný a vydrží i velké mrazy, nesnáší však sucho. Podle odborníků se hodí do teplých salátů a k masu, dietologové o něm mluví v superlativech a doporučují ho v rámci redukčních diet, protože zasytí a přitom má málo kalorií, obsahuje totiž 90 procent vody. Je to velmi zdravá kořenová zelenina. Obsahuje vitaminy A, C, vápník, sodík, draslík, bílkoviny a spoustu vlákniny. Připisují se mu pozitivní zdravotní účinky. Má hojivý efekt, snižuje cholesterol, stimuluje trávicí funkce, zpomaluje stárnutí a zlepšuje zrak, příznivě ovlivňuje i kardiovaskulární systém, snižuje krevní tlak a zlepšuje činnost srdce. Do svého jídelníčku by ho rozhodně měli zařadit lidé, které trápí dna a revmatické bolesti. Jeho konzumace totiž usnadňuje vylučování kyseliny močové a dalších odpadních produktů metabolismu. Skvělá je v tomto ohledu i nať, někteří odborníci dokonce soudí, že předčí i tuřín samotný. Listy obsahují téměř dvakrát tolik proteinů a vlákniny než kořen, mají méně sacharidů, jsou bohatší i na vápník. Obsahují i betakaroten, vitamin C, kyselinu listovou a železo. Čerstvé jsou skvělé do salátů, lze je také upravit podobně jako špenát. Šťáva z tuřínových listů se v kombinaci se šťávou z karotky a pampeliškové natě doporučuje k regeneraci zubů a kostí. V kombinaci se špenátem a řeřichou je dobrá na hemoroidy, s celerem a petrželí podpoří činnost mozku (pomáhá i při roztroušené skleróze). Jak je tedy možné, že se z tuřínu stala spíše krmná plodina? S touto otázkou jsme se obrátili na PhDr. Daniela Dědovského, PhD., odborného pracovníka a kurátora sbírky muzea ve Vysokém nad Jizerou, který nedávno dokončil studii s názvem „Role tuřínu v kulturní historii Evropy“.

Znáte 2Co vás vlastně přivedlo na myšlenku zaměřit se na toto téma?

„Právě ta opomíjenost tuřínu spojená se skutečností, že se na Vysocku doposud v zahrádkách pěstuje krkonošský dumlík. Chtěl jsem se o této neobvyklé zelenině dozvědět více a narazil jsem přitom na zajímavá fakta. Tuřín nahrazoval brambory v době, kdy nebyly v Evropě plošně rozšířeny. Před příchodem brambor se veškerá jídla, která z nich připravujeme, vařila na tuřínové bázi. V Irsku se dodnes setkáte s tuřínovou kaší jako přílohou k masu a rovněž u skotského haggisu nesmí chybět šťouchaný tuřín. Víte, že se v Irsku o Halloweenu původně vyráběly svítilny z vydlabaného tuřínu? Dýně - to je americký import. Na podzim, v době sklizně tuřínu, se i v kraji na Vysocku kdysi dělávali tuřínové svítilničky, ovšem bez vazby na pevné datum. A dochovalo se tu úsloví, že je ‚tma jako v dutým dumliku‘. S tuřínem se jinak běžně setkáte i v Austrálii, USA a v Kanadě.“

Z jakých pramenů jste čerpal informace?

„Informace jsem získával z vlastních výzkumů na Vysocku, z kuchařských knih a zejména starší německé, ale i irské literatury.“

A přišel jste na to, proč už tuřín není oblíbený?

„S tuřínem se běžně setkáte v Austrálii, USA i v Kanadě. Tato zelenina překvapivě v anglofonním světě neprodělala takový pokles na hodnotovém žebříčku. Reputaci v kontinentální Evropě jí zničila takzvaná velká tuřínová zima na přelomu let 1916/17 opakovaná 1917/18, kdy byla tuřínem živena armáda a věci došly tak daleko, že dokonce i ve Vídni namísto pečených kaštanů prodávali trhovci pečený tuřín. Situace se pak opakovala i za II. světové války. Tuřín dostávali vězni v koncentračních táborech, nuceně nasazení, nakonec ale sytil i běžné obyvatelstvo. Zelenině se tak začalo posměšně přezdívat ‚pruský ananas‘, stala se symbolem bídy.“

(zem)

Foto: Archiv Daniela Dědovského a Pixabay

DODATEK

Brukev řepka tuřín (neboli kolník či na Slovensku kvaka) je kořenová zelenina a krmná plodina, podobá se vodnici. Však také tuřín kdysi vznikl právě zkřížením vodnice a hlávkového zelí. První nalezené zmínky o něm pocházejí z roku 1620. U nás se pěstuje málo, když už, tak ve vyšších polohách.

TIP REDAKCE: Uvařte si dumlíkačku, tradiční polévku z oblasti Krkonoš. Osmahněte v hrnci cibulku, přidejte na kostičky nakrájený tuřín, brambory, mrkev a zalijte vodou. Vhoďte pepř a nové koření a vařte do změknutí. Zahustěte máslovou jíškou, dosolte podle chuti.

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2451088
DnesDnes185
VčeraVčera682
Tento týdenTento týden3119
Tento měsícTento měsíc2034

Partnerské weby

apartman banner