Příznaky otravy se objevují od několika minut až do několika dní po požití zkaženého jídla. Otrava se projevuje nevolností, bolestí žaludku, zvracením, průjmem a někdy také horečkou. Ve většině případů jsou tyto příznaky sice nepříjemné, ale život obvykle neohrozí. K výjimce však patří botulismus, což představuje vzácnou formu otravy jídlem, která potom vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.
Abychom se otrav z jídla vyvarovali, je zapotřebí dodržovat některá doporučení i varování. Především je třeba připustit, že bakterie se nacházejí na všech potravinách. Jakékoliv jídlo proto může být kontaminováno i škodlivými bakteriemi před manipulací a dotykem s jídlem je třeba si umýt ruce a všechna drobná zranění i oděrky zakrýt náplastí. Pro syrové maso, drůbež a ryby by se mělo používat zvláštní prkénko a právě tak vařená a syrová jídla se mají skladovat vždy odděleně. Každé maso raději vždy důkladně properte a vařené jídlo ohřívejte také dostatečně, ale pouze jenom jednou. Uvařená jídla pak neudržujte dlouho teplá, neboť bakterie se v teple rychleji množí.
(kov)

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2452654
DnesDnes561
VčeraVčera570
Tento týdenTento týden561
Tento měsícTento měsíc3600

Partnerské weby

apartman banner