Čtenářka Dagmar z Ústecka se redakci svěřila: „Na začátku dubna u jednoho z domů u nás v ulici kdosi nešetrně prořezal vzrostlou břízu. Uřízl dvě poměrně silné větve, z řezů pak silně prýštila míza. Nemohla jsem se na to dívat, vy padalo to, jako by strom krvácel. Koupila jsem štěpařský vosk a „rány“ ošetřila. Pak mi ale známá řekla, že jsem si měla tu mízu nachytat, že by mi pomohla na moje revma v kloubech. Že je považováno za léčivé březové listí, to vím, ale o využívání mízy jsem ještě neslyšela. Přivítala bych, kdybyste o tom něco napsali ve vašem týdeníku.“
Účinky březové mízy údajně kdysi dobře znaly severské i pobaltské národy (včetně Slovanů). O možnostech jejího využití v souvislosti se zdravím nám povyprávěla paní Marta Kloučková, která se dlouhý čas věnuje astrologii i bylinkám.

Jaké látky březová míza obsahuje a při jakých zdravotních potížích může lidskému organismu pomoci?

„Je bohatá na cukr, organické kyseliny, enzymy, vápník, magnesium, železo… Její konzumace může pomoci při léčbě močových kamenů, žaludečních potíží, vředů na dvanácterníku. Je vhodným pomocníkem při potížích s játry, ledvinami, při anémii, bolestech hlavy, při opakovaných zánětech průdušek, tuberkulóze, dráždivém kašli. Úlevu díky ní mohou pocítit lidé, které trápí artritida nebo zánět míšního kořene, a skutečně také revmatici. V Rusku jsem nedávno viděla březové háje, vysázené zcela záměrně právě za účelem sběru mízy. Z té se tu vyrábí šťáva, víno, sirupy. Produkty z březové mízy zde užívají často ženy, protože prý mají mimo jiné i omlazující účinky, zvyšují plodnost.“

Kdy a jakým způsobem lze březovou mízu odebírat?

„Ideálním časem pro sběr březové mízy je časné jaro, kdy jsou noci ještě dost chladné a dny už přitom teplé, tedy březen, začátek dubna. V té době je totiž cirkulace mízy ve stromech velmi intenzivní. Mízu lze odebírat do doby, než se začnou nalévat listové pupeny. Jak se březové větvičky olistí, je se sběrem mízy konec. Míza by se měla odebírat od stromů vzrostlejších, s průměrem kmene nad 30 centimetrů, těm to totiž neuškodí. Na kmeni ve výšce kolem 130 až 150 centimetrů se pak provede bodový vrt (na jednom až třech místech po obvodu stromu - pozn. redakce), díra by měla mít průměr zhruba 1 centimetr a hloubku mezi 4 až 5 centimetry. Případně lze provést řez. Pod odběrný bod se umístí nějaký trychtýřek nebo jiné stékací zařízení, třeba dřívko, po němž míza proudí do sběrné nádoby, která může klidně stát na zemi a neměla by být kovová. Po ukončení sběru mízy se navrtané díry ošetří štěpařským voskem.“

Kolik mízy se tak odhadem z jedné břízy získá?

„Osobní zkušenost nemám, ale odhaduji to na 1 až 2 litry mízy denně z jednoho stromu. Když budu předpokládat, že vhodné podmínky pro odběr mízy potrvají 15 dní, můžete si to snadno dopočítat, bude to v průměru asi 30 litrů.“

Když by chtěl někdo z čtenářů Spiritu příští rok účinky mízy vyzkoušet, máte nějaký recept, jak ji zpracovat nebo skladovat?

„V Rusku březovou mízu uchovávají v přírodním stavu v dřevěných nádobách nebo v soudcích. Lehce ji posypou ječmenem, který na povrchu mízy vyklíčí a vytvoří zelený povrch. A přivezla jsem si recept na víno. Litr březové mízy se svaří s 20 dekagramy cukru, procedí se a nechá zkvasit. Kvasinky se do mízy dodají živou kulturou - kvásek, kvasnice nebo ideálně z vína, přidáním zhruba 2 dcl, podpoří se tím kvasný proces. Kvašení by mělo trvat asi 4 týdny. Do vykvašeného vína lze následně přidat nějaké koření, poté se nalévá a pevně uzavírá do čistých láhví a nechá 12 týdnů uležet.“
(zem)
 

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2451612
DnesDnes89
VčeraVčera620
Tento týdenTento týden3643
Tento měsícTento měsíc2558

Partnerské weby

apartman banner