Jak se už prokázalo i v medicíně, mohou česnek a cibule, kterým jsou léčivé vlastnosti přisuzovány již odpradávna, představovat mocné spojence i v tak obtížné situaci, jakou je boj s rakovinou. Podle vědeckých výzkumů provedených v Číně je pravděpodobné, že právě tato zelenina neutralizuje rakovinotvorné lá tky a snižuje riziko nádoru. Na skupině šestnácti tisíc Číňanů se prokázalo, že ti, kteří jedli hodně česnek nebo cibuli, byl výskyt rakoviny žaludku nejnižší.

Víra v to, že dva nejsilněji zapáchající druhy zeleniny – česnek s cibulí prospívají také srdci, přetrvává už po celá staletí. Cibule a česnek se jako lék na srdeční choroby používaly už ve starém Egyptě, Řecku a Římě. Hliněné česnekové paličky byly dokonce nalezeny i v egyptském hrobě pocházejícím z roku 3750 před naším letopočtem. Česnekové a cibulové pasty i vývary starodávných lékařů se ovšem zakládaly na myšlence sympatetické medicíny, tedy na teorii, že právě "mocné" druhy zeleniny prospívají "nejmocnějšímu" tělesnému orgánu - srdci.

Současný výzkum pak dokládá správnost tohoto přesvědčení také vědecky. Výsledky studií dokazují, že přípravky ze syrové cibule a česnekové šťávy pomáhají snižovat hladinu cholesterolu i krevní tlak. Jde o dva největší přírodní zdroje, které pokrmy nejen ochutí, ale dodají tělu to, co je potřeba.
(mh)


 

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2457842
DnesDnes273
VčeraVčera695
Tento týdenTento týden968
Tento měsícTento měsíc8788

Partnerské weby

apartman banner