Pro kuchyňskou potřebu stačí tři až čtyři rostlinky, které se snadno vypěstují ze semene. Majoránka vyžaduje lehkou, výživnou půdu. Zem okolo bylinky je třeba často kypřit a zbavovat plevele. Sklízí se po celé léto. Nejlépe se odřezává časně zrána nebo pozdě odp oledne. Další sklizeň, druhá a třetí, je v září a říjnu. Je však třeba dbát, aby se majoránka rychle usušila.

Majoránka je vedle petržele a pažitky nejznámějším a nejdůležitějším kuchyňským kořením. Používá se čerstvá a sušená, ale vždy úsporně, protože má silné aróma.
Majoránka zjemňuje chuť játrových knedlíčků, husí a kachní pečeně, vepřového, jehněčího masa, bramborové polévky a salátů, pokrmů z hub, špenátu i kyselých smetanových omáček. Je vhodná do luštěnin, do rybích salátů, na toasty a k sýrům. V dietě nahrazuje sůl, posiluje žaludek. Zajímavou speciální bylinkovou směs na různé druhy masa si připravíme ze svazku petržele, deseti listů majoránky (nebo čtvrt čajové lžičky sušené), na špičku nože tymíánu, z citronové šťávy a trochu pepře.
(kýr)
 

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2456269
DnesDnes131
VčeraVčera717
Tento týdenTento týden4176
Tento měsícTento měsíc7215

Partnerské weby

apartman banner