Rozmarýn nejčastěji používáme ke kořenění pečeného, grilovaného nebo mletého masa, ke ochucení masových, rybích a zeleninových polévek, salátových zálivek. Volně v přírodě takřka neroste, musí se pěstovat. Sbíráme listy, případně i nedřevnaté výhonky. Tahle zvláštní rostlinka pocházející z oblasti kolem Středozemního moře pomáhá, ale může i uškodit. Pomáhá při poruchách zažívání a střevních kolikách, povzbuzuje činnost žlučníku, má protikřečové účinky. Povzbuzuje nervovou soustavu, stimuluje srdce a krevní oběh. Odvar se používá při chřipce, revmatických bolestech, potížích s trávením. Obklady zase můžeme přiložit na vyvrtnutí, a to tak, že do horkého odvaru namočíme gázu a přiložíme na postižené místo. S rozmarýnem se to ale nesmí přehánět, protože ve vyšších dávkách je vnitřně jedovatý, může dojít k podráždění zažívacího nebo močového ústrojí.
(pru)
 

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2458433
DnesDnes229
VčeraVčera635
Tento týdenTento týden1559
Tento měsícTento měsíc9379

Partnerské weby

apartman banner