Ani v zimě se nemusíme vzdávat čerstvých bylinek, které výborně dochutí nejrůznější pokrmy a pro naše tělo mají blahodárné účinky. Bylinkovou zahrádku si můžeme založit i na okenním parapetu. Co k tomu budeme potřebovat? Stačí obyčejný truhlík, nebo hliněné květináče, kvalitní semínka, která si lze opatřit v obchodech pro kutily a zahrádkáře. Při jejich nákupu se vyplatí zkontrolovat datum použitelnosti na obalu, ze semínek s prošlou lhůtou spotřeby by mohly vzejít nekvalitní, nízké bylinky, nebo by nemusely vyklíčit vůbec.

Předpokladem úspěšného pěstování je dobrá zemina, nejlépe výsevový substrát. Vhodná není ani rašelina, ani půda pro pokojové rostliny, v níž by sice semínka rychle vyklíčila a vyrostla, ale bylinky by byly vytáhlé, slabé, méně odolné proti škůdcům a chorobám. Dno květináče je dobré opatřit drenážní vrstvou. Mohou to být malé kamínky, úlomky z cihel, keramzit. Přidáme vrstvu kvalitní zeminy asi dva centimetry pod okraj květináče nebo truhlíčku. Semínka lehce přimáčkneme a zasypeme asi centrimetrovou vrstvou zeminy. Do květináče vyséváme asi šest až osm semínek. Zálivku volíme přiměřenou, ideální je odstátá, nebo dešťová voda pokojové teploty. Příliš studená může křehkým rostlinkám způsobit šok. Pamatujeme na to, že bylinkám na okenním parapetu, které jsou umístěné nad ústředním topení, vysychá zem rychleji, proto je dobré zalévat ráno a večer, tedy v době, kdy na ně nepraží slunce.

Bazalkou lze kořenit polévky, omáčky, maso, drůbež, dušenou nebo zapékanou zeleninu, zvláště pokrmy z rajčat. Kromě jiného obsahuje třísloviny a silice s metylchavikolem, které mají příznivé účinky na zažívací ústrojí i močové cesty. Kerblík slouží k ochucování tvarohových pomazánek, vaječných pokrmů, omáček a majonéz, lze jím kořenit masové, zeleninové polévky a také grilovaná masa. Tato bylinka pomáhá snižovat krevní tlak, podporuje trávení a chuť k jídlu, pomáhá při nadýmání a zažívacích potížích.

Voňavá majoránka, jejíž čerstvé listy dodají chuť pečeným masům, ale také luštěninovým, houbovým či bramborovým jídlům, pomáhá při průjmech, plynatosti či nechutenství. Čerstvé listy petržele mají vysoký obsah vitaminu C.Nať je bezesporu nejčastějším užívaným zeleným kořením, které ozvláštní chuť všech druhů polévek, nejrůznějších masových i zeleninových pokrmů. Petržel zbavuje tělo jedovatých látek, posiluje imunitu, má výrazný močopudný účinek. Palčivá chuť řeřichy, která připomíná ředkvičku, dodá zvláštní chuť tvarohovým pomazánkám, nejrůznějším salátům, lze ji použít k vařenému či pečenému masu. Řeřicha se řadí k takzvaným přírodním antibiotikům. Povzbuzuje chuť žlučníku, podporuje vylučování žaludečních šťáv, působí močopudně.
(vos)

DODATEK
Optimální teplota pro pěstování bylinek je mezi 15 až 20 stupni Celsia. Nesvědčí jim kolísání teplot ani průvan.
 

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2451616
DnesDnes93
VčeraVčera620
Tento týdenTento týden3647
Tento měsícTento měsíc2562

Partnerské weby

apartman banner