Syrové či kysané zelí je odborníky považováno za nejzdravější potravinu vůbec a je také cenným léčebným prostředkem. Staří Egypťané ho považovali za všelék a Pythagoras doporučoval denní pojídání zelí k léčení nervových poruch. Používali ho ta ké námořníci, aby předcházeli kurdějím. Zvláštní postavení má kysané zelí, které je pradávným objevem Slovanů. 
* Kysané zelí, jako jedna z mála rostlinných zdrojů, obsahuje vitamin B 12, který je nezbytný při tvorbě krve. Tuto účinnou látku vytvářejí bakterie mléčného kvašení, které vznikají při kvašení zelí.
* Osoby, které trpí žaludečními a dvanácterníkovými vředy, mohou najít v bílém zelí pomoc a úlevu. Je to zelenina, která podporuje trávení, má silné protizánětlivé účinky a působí regeneračně na sliznici trávicího ústrojí. 
* Velmi prospěšná je konzumace zelí při ledvinových chorobách, napomáhá i lepšímu vylučování odpadních látek z organismu.
* Svým obsahem inulinu a příznivým složením sacharidů je pravidelná konzumace syrového či kvašeného zelí velmi vhodná pro diabetiky.
* Asi nejzajímavější účinky zelí jsou ve vztahu k prevenci rakoviny, neboť zelí obsahuje množství důležitých bioaktivních látek. Ale tepelná úprava zelí některé důležité sloučeniny ničí.
* Pravidelná konzumace zelí podporuje spánek, zvyšuje odolnost proti stresu, působí na uklidnění nervů, aktivuje výkon mozku a zahání neklid a nervozitu.
* Tím, že „čistí krev“, působí do jisté míry omlazujícím vlivem na pleť a pokožku.
* Kysané zelí velmi příznivě působí na trávení a na činnost střev a zároveň dezinfikuje zažívací soustavu.
* Pravidelnou konzumací kysaného zelí výrazně posilujeme a aktivujeme imunitní systém. Po dlouhodobém užívání antibiotik pomáhá stejně jako kysané mléčné výrobky obnovit narušenou střevní mikroflóru.
* Zelné listy jsou uklidňující, antiseptické a léčivé. Zábal uleví pohmožděninám, ranám, vředům, puchýřům, pásovým oparům, žihadlům, bolestem hlavy a neuralgii a působí také protizánětlivě na oteklé klouby. Zelné listy nahřejeme v horké vodě a pak rozdrtíme válečkem. Přiložíme několik vrstev a přichytíme obvazem. Vyměňujeme po několika hodinách. (jam)

Doporučení redakce
Bylo potvrzeno, že v oblastech, kde se konzumuje velké množství kysaného zelí, se lidé dožívají vysokého věku při plném zdraví, přičemž kyselina mléčná, která vzniká kysáním, má nejen baktericidní vlastnosti, ale také regeneruje organismus.
 

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2727521
DnesDnes604
VčeraVčera737
Tento týdenTento týden3993
Tento měsícTento měsíc16833

Partnerské weby

apartman banner